Soms is het moeilijk om over je problemen te praten. Je wilt wel laten zien hoe je je voelt, maar het lukt niet om dat te vertellen. Gelukkig kun je ook op andere manieren aan je psychische problemen werken. Bijvoorbeeld via dramatherapie.
Binnen dramatherapie wordt gewerkt met fantasie en situaties uit het echte leven. Dit wordt gedaan door bewegingsspel, rollenspel en improvisatiespel en het maken van zelfbedachte scènes.
Je kunt in een rollenspel oefenen met opkomen voor jezelf, Je kunt situaties naspelen die je hebt meegemaakt en een ander einde bedenken, als het rot voor je is gegaan. Dit lucht op. Je krijgt weer het gevoel de baas over je eigen leven te kunnen zijn. Door te spelen biedt dramatherapie je de ruimte om al doende te leren, te groeien en met problemen om te gaan.
Wat doe je bijvoorbeeld bij dramatherapie?
- Toneelspelen (improvisatie)
- Rollenspellen
- Ontspanningsoefeningen
- Gezelschapsspellen
- Spelopdrachten
- Een film maken
- Je verkleden
Voor wie is dramatherapie geschikt?
Deze vorm van therapie is er voor kinderen, jongeren, volwassenen, en ouderen. Het kan je bijvoorbeeld helpen bij het omgaan met sterke gevoelens, negatieve gedachten over jezelf en het omgaan met anderen. Je kunt ook denken aan angstklachten, sombere gevoelens, problemen met het uiten van je gevoelens en/of het verwerken van verlies of trauma’s.
Ook kan de therapie helpen als je teveel nadenkt over bepaalde situaties en hierin blijft hangen. Deze creatieve therapie wordt zowel individueel als in groepen aangeboden.
Dramatherapie voor kinderen en voor volwassenen
Deze therapievorm is er voor jong en oud. Dramatherapie voor kinderen houdt in: op een speelse manier (nieuw) gedrag oefenen. De kinderen leren zichzelf en hun emoties kennen. Maar deze therapie is ook geschikt voor volwassenen. Dramatherapie voor volwassenen is voornamelijk geschikt wanneer je niet gemakkelijk over gevoelens praat of kunt praten.
Waarmee helpt een dramatherapeut je?
Het doel van een dramatherapeut is ervoor zorgen dat jij je gevoelens leert kennen en passend leert te uiten. Ook kan de dramatherapeut je helpen met het veranderen van negatieve gedachten of leren hoe je op verschillende manieren met je gedrag kunt omgaan. De therapie biedt ruimte om te oefenen met gedrag en leert je hoe je jezelf en de ander beter kunt begrijpen. Hierdoor kan de gewenste gedragsverandering plaatsvinden. Samen met jou wordt vastgesteld wat je wil leren.
Dramatherapie bij traumaverwerking
Heb je een trauma? Ook dan kan dramatherapie je verder helpen. Dan werken we met speciale methodieken, zoals EFT: Emotionally Focused Therapie. Een individuele therapie waarmee je meer balans vindt tussen je lichaam en je (negatieve) emoties.
Dramatherapie bij autisme
Dramatherapie bij mensen met autisme wordt ook vaak ingezet. Mensen met autisme vinden het soms moeilijk om zich te uiten. Dan kan dramatherapie heel goed helpen. Ook kan dramatherapie inzicht geven in denken, voelen en doen. Je leert verbanden zien en je oefent om handiger sociaal gedrag te vertonen.
Meer vormen van vaktherapie
Naast dramatherapie biedt Lore andere vormen van vaktherapie. Bij al deze vormen leer je door doen en ervaren anders om te gaan met problemen en negatieve emoties.
Dramatherapie praktijk in Helmond en omstreken
Wil je aan de slag met deze creatieve therapievorm? En zoek je een dramatherapie praktijk in de omgeving van Helmond? Neem dan contact op met Lore. Wij helpen je graag verder.