EFT therapie

Emotional Freedom Techniques (EFT) is een individuele therapie om meer balans te vinden tussen je lichaam en je (negatieve) emoties. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je vaak ontregeld wordt. Je komt in een vervelende situatie en je merkt dat er heftige emoties opborrelen. Deze emoties kunnen verschillend worden geuit, bijvoorbeeld in tranen, zweet, een schuldgevoel of zelfs boosheid. Het kan te maken hebben met situaties vanuit het verleden, opgelopen trauma’s of een andere ‘trigger’. Met een EFT therapeut ga je hiernaar op zoek. Herken jij je hierin? Lees dan snel verder!

Effecten van EFT therapie

  • Je merkt dat je in bepaalde situaties gemakkelijker kan reageren.
  • Je schiet minder snel in heftige emoties.
  • Het lukt je om positiever te denken over jezelf en anderen.
  • Je voelt je emotioneel vrijer.

Voor wie is een EFT behandeling bedoeld?

EFT therapie is voor iedereen, zowel jong als oud, die last heeft van heftige emoties, gedachten en/of lichamelijke reacties die als het ware ‘vast’ zitten. Bij bepaalde situaties komen ze, vaak ongewenst, naar boven. Wanneer je hier last van hebt, kan een EFT behandeling zeker van meerwaarde zijn.

Hoe werkt EFT coaching precies?

De theorie is gebaseerd op hetgeen wat vaak wordt gezien bij dieren. Wanneer dieren zich bevinden in een bedreigende situatie, creëren ze een vecht-, vlucht- en/of ‘bevries’-reactie. Bijvoorbeeld: ze vallen neer en bevriezen zodat het roofdier langs hen heen loopt. In zo’n situatie tonen dieren in eerste instantie een heftige reactie, bijvoorbeeld trillen. Zodra deze emoties eruit zijn, kunnen ze weer verder zonder enige restverschijnselen. Bij de mens werkt dit ook zo. Wanneer je de reacties goed kan ontladen/verwerken, is er achteraf niet veel aan de hand. Maar wanneer dit niet kan, blijft je stresssysteem ‘op scherp’ staan.

Als voorbeeld kan je denken aan een enge situatie waarin je lichaam bevroor en niet kon bewegen. Deze reactie kan je zowel bewust als onbewust hebben onthouden, en zowel bewust als onbewust goed of slecht hebben verwerkt. Wanneer je erna in een soortgelijke situatie komt, kan je lichaam getriggerd worden en als bescherming dezelfde reactie vertonen. Je stresssysteem staat immers op scherp en slaat meteen toe bij soortgelijke situaties. Tijdens EFT coaching staan deze emoties centraal en wordt deze stressrespons verminderd.

Hoe ziet het traject eruit?

Samen met de EFT therapeut wordt er gekeken naar jouw symptomen, waar loop jij tegenaan?  Hierbij wordt gekeken naar de situaties waarin deze symptomen tot uiting komen. Wat gebeurt er nu precies in zo’n situatie en wat of wie maakt dat de emoties worden aangewakkerd? Komt het bijvoorbeeld door situaties uit het verleden? Doen de situaties je denken aan een bepaalde situatie van vroeger?  Door op te zoek gaan naar deze aspecten, ook wel triggers genoemd, kunnen we ze behandelen. Een veelvoorkomende behandelmethode is de ‘klopmethode’.

Bij de klopmethode wordt continu zachtjes geklopt op enkele acupressuurpunten. De punten die ook worden gebruikt bij acupressuur met naalden, alleen zijn de naalden vervangen door klopjes. Tijdens het kloppen wordt gevraagd om je te focussen op de traumatische ervaring en de triggers die zorgen voor de heftige emoties. Dit zorgt ervoor de ‘stressrespons’ uitdooft en helpt in het verminderen van (toekomstige) heftige emoties.

Wat is het doel van EFT?

Het doel van EFT therapie is het vinden van de situaties waarin jouw heftige emoties naar boven komen. Samen met een gespecialiseerde EFT psycholoog ga je op zoek naar jouw triggers én hoe we deze kunnen behandelen. Het uiteindelijke doel is dat jij je je emotioneel vrijer voelt en minder tot zelfs geen last meer heb van je heftige emoties.

Maak kennis met onze specialisten

Hoe kan Lore je helpen?

Meer informatie?

Neem gerust contact met me op voor meer informatie over onze dienstverlening!

Kolom 1

Naam(Vereist)

Kolom 2

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.