Logopedie

Logopedie is zorg die nodig is als je problemen hebt met stem, spraak, taal, gehoor en slikken. De logopedist heeft heel veel manieren en hulpmiddelen om je hierbij te helpen. En…onze logopedisten werken niet alleen. Ze werken samen met de diëtist, de ergotherapeut of met de fysiotherapeut. Twee van onze logopedisten zijn bovendien opgeleid als SI-therapeut (Sensomotorische Informatieverwerking). Daarnaast is een van de logopedisten geschoold op het gebied van reflexintegratie. 

De logopedist doet gehooronderzoek bij de cliënt en indien nodig werkt Lore op dit gebied samen met het Audiologisch Centrum van Libra. 

De logopedisten die bij Lore werken, hebben kennis van preverbale logopedie. Dit is de begeleiding van jonge kinderen met eet-, drink- en slikproblemen. Ook volwassenen en ouderen die problemen hebben op dit gebied kunnen we helpen. 

De logopedisten kunnen jou en je begeleiders of ouders helpen om alle vormen van communicatie zo goed mogelijk in te zetten. Verbaal (door te praten), maar ook non-verbaal, bijvoorbeeld met behulp van foto’s, geluiden, gebaren en mimiek of met een spraakcomputer of speciale apps. Verder maken we gebruik van PECS (Picture Exchange Communication System). PECS is een communicatiesysteem voor mensen die beperkt kunnen communiceren. Met symbolen uit een map kun je aangeven wat je wensen zijn. Deze symbolen zijn aangepast aan je interesses en dagelijkse bezigheden 

Een andere methode die gebruikt wordt, is PROMPT. Als je moeite hebt om sommige klanken uit te spreken, helpt de logopedist je door je te laten voelen hoe de klank gemaakt wordt. Dit doet de logopedist door bepaalde spieren aan te raken. Het is dus een hele directe methode. 

Eén van de logopedisten is opgeleid tot docent Nederlands met Gebaren (NmG). Wanneer je Nederlands met Gebaren leert, is het belangrijk dat je omgeving ook meedoet.

Jouw specialisten

Vragen over Logopedie?

Of benieuwd wat Lore voor jou kan betekenen? Neem dan contact met mij op. Ik help je graag!

Naam(Vereist)

Anne van den Heuvel

088-0026300