Muziektherapie is er voor kinderen, jongeren en volwassenen die vastlopen in hun sociaal-emotionele ontwikkeling of die last hebben van psychische problemen. Ook kan muziektherapie helpend zijn bij problemen in de emotieregulatie en spanning gerelateerde klachten. Lees op deze pagina meer over muziektherapie bij Lore.
Muziektherapie helpt bij het verminderen van
- sombere gedachten
- verdriet
- spanning of stress
- onzekere gevoelens
- eenzaamheid
Muziektherapie bij een verstandelijke beperking of ontwikkelingsachterstand
Muziektherapie is er voor ouderen én jongeren. Zo wordt muziektherapie vaak ingezet bij een stoornis in het autisme spectrum of een verstandelijke beperking. Wanneer mensen bekend zijn met een (ernstige) verstandelijke beperking of een stoornis in het autistisch spectrum, dan kan muziektherapie een bijdrage leveren op het gebied van zingeving en zorgen voor het vergroten van het welbevinden. Muziektherapie als non-verbaal communicatiemiddel is bij uitstek geschikt om zonder woorden in contact te komen met de ander, structuur en ritme te bieden en voor herkenbaarheid en ontspanning te zorgen. Daarom wordt muziektherapie vaak ingezet bij mensen met een (ernstige) verstandelijke beperking.
Muziektherapie kan troost en ontspanning bieden in de laatste levensfase; dierbare herinneringen oproepen samen met een familielid bijvoorbeeld, of juist invulling geven aan momenten rondom het sterven, waar woorden hun betekenis verloren hebben.
Hoe gaat een muziektherapeut te werk?
Een muziektherapeut maakt gebruik van alle facetten van muziek. Zo kan er actief muziek gemaakt worden, muziek geluisterd worden, kunnen we samen een lied schrijven, samen zingen, rappen, improviseren of dansen op muziek. Vaak werken we individueel, maar soms is groepsbehandeling ook heel werkzaam, bijvoorbeeld bij jonge kinderen om te werken aan brede ontwikkelingsstimulering.
Muziektherapie valt onder de noemer vaktherapie. Welke therapievorm het beste past bij jou en bij de hulpvraag die je hebt, bekijken we graag samen.
De kracht van muziektherapie
Muziek is direct van invloed op je stemming en emoties. We kennen allemaal wel die momenten dat, zonder dat we er over nadenken, onze voet mee tikt op het ritme van een liedje. Maar ook de verbinding die je voelt als je samen zingt of danst op muziek. Ook kan muziek sterk gekoppeld zijn aan herinneringen of associaties oproepen. Fijne herinneringen, of juist minder fijne herinneringen aan gebeurtenissen, zoals een liedje dat gedraaid is op een begrafenis van een dierbare.
Binnen de muziektherapie kan deze universele werking van muziek gericht ingezet worden om daarmee de stemming, de alertheid en het spanningsniveau te beïnvloeden. Daarnaast is muziek een krachtig middel om in te zetten bij de ontwikkeling van het jonge kind; liedjes structureren de tijd, samen muziek maken vraagt om sociale vaardigheden, oogcontact en motorische vaardigheden, gedeeld plezier stimuleert tot groei!