Schematherapie

Voel jij je verdrietig en afgewezen wanneer een vriendin of vriend een afspraak afzegt? Of merk je dat je snel onzeker wordt wanneer iemand een klein beetje kritiek geeft? Allemaal voorbeelden van hardnekkige patronen, ofwel schema’s, die jou vervelend gevoelens bezorgen en je leven elke keer overhoop gooien. Herken jij jezelf hierin en lukt het maar niet om van die vervelende emoties af te komen? Dan is schematherapie wellicht iets voor jou. Lees snel verder.

Schematherapie in het kort

  • Het doorbreken van hardnekkige patronen
  • Het achterhalen van de oorsprong van deze patronen
  • Het tegengaan van de negatieve gevoelens
  • Het laat je beter in je vel voelen

Voor wie is schematherapie bedoeld?

Schematherapie wordt vaak ingezet bij persoonlijkheidsstoornissen, zoals borderline. Daarnaast kan het worden ingezet bij de behandeling van angst- en/of eetstoornissen, relatieproblemen of een depressie. Tot slot wordt schematherapie regelmatig ingezet bij mensen met autisme. De behandeling is geschikt voor zowel jongeren als volwassenen/ouderen. We lichten diverse vormen van schematherapie uit:

  • Schematherapie bij borderline: we onderzoeken bijvoorbeeld ervaringen uit je jeugd en helpen je bij het omgaan met emoties.
  • Schematherapie bij depressie: het helpt je om negatieve denkpatronen te doorgronden en deze te veranderen.
  • Schematherapie bij autisme: we proberen patronen te doorgronden en helpen je voelen wat je behoeften zijn.
Schematherapie

Hoe ziet schematherapie eruit?

Een van de belangrijkste onderdelen van de therapie is het opbouwen van een vertrouwensband met de schematherapeut. De behandeling kan erg emotioneel zijn, omdat je als het ware teruggaat naar moeilijke of traumatische ervaringen uit je jeugd. Dit is nodig, omdat de ervaringen van vroeger vaak een verklaring kunnen geven voor jouw schema’s, ofwel: jouw patronen. Het is daarom erg belangrijk dat je je veilig en op je gemak voelt tijdens de therapie. Het opbouwen van een vertrouwensband is dus één van de aandachtspunten tijdens schematherapie.

Naast het opbouwen van een vertrouwensband, gaan we onderzoeken hoe jouw gedrag en jouw patronen zijn ontstaan. Jouw gevoelsleven en je emotionele behoeften komen centraal te staan, net zoals het heden en hoe je nu met deze behoeften omgaat. Op deze manier leer je jouw emotionele behoeften herkennen, te accepteren en bovendien: je leert ermee omgaan.

Hoe onderzoeken we deze patronen (schema’s)?

De manier hoe bijvoorbeeld jouw ouders/voogd ‘vroeger’ met jou omgingen, kan invloed hebben gehad op het ontstaan van bepaalde patronen/schema’s. Elk kind heeft van nature enkele emotionele basisbehoeften. Denk aan geborgenheid en veiligheid. In sommige situaties is hier, om welke reden dan ook, niet aan voldaan en dit kan op een latere leeftijd voor problemen zorgen. Het kan onder andere gaan om de volgende basisbehoeften:

  • Een goede en veilige band hebben met andere mensen
  • De ruimte hebben om je eigen behoeften en emoties te kunnen uiten
  • De ruimte om je eigen keuzes te kunnen maken, onafhankelijk mogen en kunnen zijn
  • De ruimte om plezier te kunnen en mogen uiten
  • De ruimte om je eigen grenzen aan te geven.

Wat is het doel van schematherapie?

Wanneer in het verleden één of meerdere van de emotionele basisbehoeften niet zijn vervuld, kunnen er negatieve patronen/schema’s ontstaan. Voorbeeld hiervan zijn: verlatingsangst, wantrouwen in andere, jezelf sociaal isoleren, een minderwaardigheidsgevoel, het creëren van ongezonde afhankelijkheid, etc. Het uiteindelijk doel van schematherapie is het achterhalen van jouw patronen (schema’s) en de oorzaken ervan. Door dit te begrijpen, kunnen we ervoor zorgen dat je ermee leert omgaan. Met als ultieme doel: hardnekkige patronen doorbreken.

Maak kennis met onze specialisten

Hoe kan Lore je helpen?

Meer informatie?

Neem gerust contact met me op voor meer informatie over onze dienstverlening!

Kolom 1

Naam(Vereist)

Kolom 2

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.