Traumabehandeling bij kinderen met een verstandelijke beperking

Elise is een meisje van 6, ze heeft een verstandelijke beperking en is gediagnosticeerd met Tubereuze Sclerose Complex. Ze woont thuis bij haar ouders en grote broer. Ze gaat naar ORO’s kinderdagcentrum Binderen. Elise komt door haar aandoening al van jongs af aan voor allerlei onderzoeken en behandelingen in het ziekenhuis. De ouders van Elise meldden haar bij Lore aan voor traumabehandeling: Elise at slecht en had angst voor het ziekenhuis. Tijdens de intake bleek dat Elise naar alle waarschijnlijkheid trauma’s heeft ontwikkeld na een aantal ingrijpende ingrepen in het ziekenhuis.

EMDR als traumabehandeling bij kinderen

EMDR (Eye Movement Desensitisation and Reprocessing) is een therapie voor mensen die blijvend last hebben van een schokkende ervaring. Wanneer je de schokkende ervaring niet goed verwerkt, kun je klachten ontwikkelen.

Lianne van den Eijnden, GZ-psycholoog en EMDR practitioner bij Lore: “In het voorbeeld van Elise was dat slecht eten en angst voor de dokter. EMDR is toepasbaar bij alle leeftijden en ontwikkelingsniveaus, dus óók bij jonge kinderen en/of mensen met een lager ontwikkelingsniveau. Dat het ook voor deze groep een geschikte therapie is, is nog maar weinig bekend. Daarnaast is het bij deze doelgroep niet altijd makkelijk om een trauma te herkennen.”

“De bekende vingerbewegingen die bij EMDR worden toegepast kunnen bij kinderen en mensen met een laag ontwikkelingsniveau vaak niet toegepast worden. Je past de werkgeheugen belasting dan aan, zo maakten we bij Elise gebruik van trommelen op de benen.”

Lovett storytelling-methodiek

“Bij kinderen of mensen met een laag ontwikkelingsniveau die zelf het trauma verhaal niet kunnen verwoorden, maken we gebruik van de Lovett storytelling methodiek. De ouders of verzorgers zetten dan met mijn hulp het trauma verhaal op papier. In het verhaal wordt o.a. de traumatische ervaring beschreven. We proberen dan in de huid van het kind te kruipen en het trauma te beschrijven zoals het kind het heeft ervaren én gevoeld. We maken hierbij gebruik van alle zintuigen. Het verhaal wordt afgesloten met een positieve boodschap. In het geval van Elise was dit dat ze weer de baas was over haar eigen lichaam.”

Samenwerken

Bij de behandeling van deze doelgroep zijn ouders of begeleiders co-therapeut. Vanaf de diagnostiekfase tot en met de behandeling zijn zij erg belangrijk. Samen onderzoeken we welke gebeurtenissen traumatisch zijn geweest en maken we een inschatting of iemand voldoende draagkracht heeft voor trauma behandeling. De behandeling doen we samen.”

Bij Elise waren beide ouders aanwezig als co-therapeut. Zij vormden zowel emotioneel als fysiek een veilige haven. “Het was mooi om te zien hoe Elise haar veiligheid zocht én vond bij haar ouders.”

Hoe gaat het met Elise?

“Elise heeft inmiddels drie behandelingen gehad en ouders zien haar merkbaar veranderen. We zijn er nog niet maar we zien verbetering. Na twee sessies gaven haar ouders aan dat Elise thuis al beter at, minder snel boos werd en voorzichtig filmpjes over het ziekenhuis bekeek. Bij de derde sessie zagen we de opgebouwde spanning in haar lichaam zichtbaar afnemen. Elise nam steeds meer deel aan de behandeling en nam zelfs delen van mij over.”

Kind & Jeugd

Met ruim 100 behandelaren heeft Lore alles in huis om kwetsbare mensen te helpen weerbaar te worden en te blijven. Binnen Kind & Jeugd richten wij ons op kinderen en jeugdigen (0-23 jaar) met een lichte, ernstige of meervoudige beperking en hun sociale netwerk. Wij werken doelgericht, systematisch en methodisch samen aan het perspectief van het kind.

Maak kennis met onze specialisten

Hoe kan Lore je helpen?

Meer informatie?

Neem gerust contact met me op voor meer informatie over onze dienstverlening!

Kolom 1

Naam(Vereist)

Kolom 2

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.