Doet je lichaam niet wat je hersenen willen? Oftewel, kunnen je zintuigen zoals je oren en je ogen niet goed samenwerken met je armen en benen? Dan is sensorische informatieverwerking (ook sensorische integratietherapie genoemd) wellicht iets voor jou.
Ieder mens heeft te maken met het verwerken van informatie die via de zintuigen binnenkomt. De manier waarop de zintuiglijke prikkels in de hersenen worden verwerkt, is voor iedereen anders. Bij de één komen prikkels sterker binnen dan bij ander, waardoor iedereen anders kan reageren op precies dezelfde zintuiglijke prikkels. Wanneer je prikkels niet goed kan verwerken en dit jouw dagelijks leven beïnvloedt, kan dit als erg vervelend en frustrerend worden ervaren. Zo kan je boos worden of juist snel afgeleid zijn. Ons sensorisch informatieverwerking team (SI-team) kan jou hierbij helpen! Lees snel verder.
Sensorische informatieverwerking: de voordelen
- Ondersteuning bij het beter verwerken van alledaagse prikkels, die binnenkomen via de zintuigen.
- Minder hinder in je dagelijks leven.
- Zowel monodisciplinair als multidisciplinair.
- Sensorische informatieverwerking voor volwassenen en kinderen.
Voor wie is sensorische informatieverwerking geschikt?
Sensorische informatieverwerking is er voor mensen die moeite hebben met het verwerken van zintuiglijke prikkels. Dit hindert hen vervolgens in het dagelijks leven, in grote of kleine mate. Sensorische informatieverwerking is geschikt voor volwassenen en kinderen.
Sensorische informatieverwerking kan zowel monodisciplinair worden ingezet (vanuit één soort behandelaar) als multidisciplinair (vanuit meerdere soorten behandelaren). Vaak wordt de therapie gekoppeld aan cliënten die binnen Lore al bezig zijn met een paramedische behandeling. Zo kan het voorkomen dat je al in een traject zit, bijvoorbeeld bij onze fysiotherapeut. Als daar blijkt dat de hoofdvraag gerelateerd is aan het verwerken van prikkels, kun je sensorische informatieverwerking krijgen. Dit is de monodisciplinaire inzet van SI. De doelgroep hiervan zijn cliënten met (een vermoeden van) een verstandelijke beperking of een ontwikkelachterstand. Indien er wél bijkomende problematiek is, wordt de therapie multidisciplinair ingezet, zodat de expertise van meerdere specialisten ingezet kan worden.
Hoe ziet een traject eruit?
Sensorische informatieverwerking kan dus zowel mono- als multidisciplinair worden ingezet. Welke van de twee wordt ingezet, heeft ook invloed op hoe het traject er uitziet.
Monodisciplinaire sensorische informatieverwerking
Deze therapie begint met een intakegesprek, waarin de hulpvraag aan de hand van de klachten wordt vastgesteld. Daaropvolgend wordt een diagnostisch onderzoek gedaan om te onderzoek waar de klachten precies vandaan komen. ‘Bij welke zintuigen komt het bijvoorbeeld het meeste voor?’. Wanneer dit duidelijk is, zal de behandelaar de opgedane kennis combineren met de kennis die hij/zij heeft opgedaan vanuit de paramedische behandeling. Hieruit volgt een behandeling, advies of aanbeveling.
Multidisciplinaire sensorische informatieverwerking
Deze therapie begint net zoals het monodisciplinaire traject met een intakegesprek, alleen wordt nu direct een regiebehandelaar erbij betrokken. Ook binnen de multidisciplinaire sensorische integratietherapie worden vervolgens diagnostische onderzoeken gedaan om jouw problemen in kaart te krijgen. In tegenstelling tot het monodisciplinaire traject waar verschillende disciplines bij betrokken kunnen worden. De regiebehandelaar coördineert de gehele behandelinzet. Uiteindelijk wordt een rapport opgesteld, vervolgd met een behandelplan, advies of aanbeveling.
Hoe weet ik nu welke van de twee trajecten ik kan krijgen?
Dit hangt geheel af van jouw persoonlijke situatie en jouw klachten. Onze behandelaren kijken nauwkeurig naar ieders persoonlijke situatie om te kijken wat voor jou van toepassing is. Bij beide trajecten is het doel om de sensorische prikkelverwerking te verbeteren. Dit kan bij beide trajecten behaald worden.
Werken aan sensorische informatieverwerking: waarom?
Het beter kunnen verwerken van alle prikkels vanuit je omgeving kan zorgen voor meer rust. We leven in een drukke en hectische wereld, waarin dagelijks duizenden prikkels tegelijk binnen komen. Wanneer je deze prikkels niet goed kan verwerken, kan dit een enorme hinder zijn in je dagelijks activiteiten. Het kan dus een enorme rust en verhoogde kwaliteit van leven bieden wanneer je samen met het SI-team kan werken aan jouw sensorische informatieverwerking. Twijfel je nog of deze therapie iets voor jou is? Neem gerust contact op met Lore Entree via onderstaande invulvelden of bel het genoemde nummer.
Onze sensorische informatieverwerking therapeuten
Binnen Lore zijn enkele fysiotherapeuten, logopedisten, ergotherapeuten, bewegingstherapeuten & vaktherapeuten gespecialiseerd in sensorische informatieverwerking.
Maak kennis met onze specialisten
Suzan Derks
Bewegingstherapeut en SI Consulent
Desirée van Renswouw
Ergotherapeut en SI-therapeut
Franka Thielen – Smits
Ergotherapeut en SI-therapeut
Veerle van Bergen
Kinderergotherapeut en SI-therapeut
Caroline Saes
Logopedist met aantekening Sensorische Informatieverwerking
Hilke van den Heuvel
Logopedist en SI-therapeut
Jolijn van Hoeij – Laarakkers
MSc Kinderfysiotherapeut en SI-therapeut
Suzanne Goossens
Kinderergotherapeut
Judith Noten
Fysiotherapeut
Mirjam van den Hurk – Kooijmans
Ergotherapeut en Cognitief Revalidatie Therapeut (CPCRT)
Sophie Reijnen-Epping
Vaktherapeut muziek en
Consulent Sensorische Informatieverwerking
Femke Manders
Ergotherapeut en SI-therapeut
Nicole Reintjes – van Asseldonk
Kinderergotherapeut