Contact stimuleren bij cliënten met autisme

Bij cliënten met Autisme Spectrum Stoornis (ASS) is de communicatie-hulpvraag vaak gericht op het contact maken met anderen: Zij hebben aanvullende handvaten nodig om de boodschap juist te kunnen richten. Bij deze cliënten kan er met behulp van de KOJO gekeken worden of een ondersteunend communicatiemiddel helpend kan zijn.

De KOJO

Logopedisten van Lore maken sinds februari 2021 gebruik van de KOJO: een alles-in-een computer met oogbesturing en een touchscreen voor spel, ontwikkeling, therapie en diagnostiek op het gebied van communicatie. Door middel van deze innovatie kunnen logopedisten hun cliënten nog beter ondersteunen, bijvoorbeeld mensen met ASS en LVB.

Eigen regie

Met de KOJO geef je de cliënt meer mogelijkheden om te communiceren dan hij/zij voorheen had met de bijvoorbeeld handgemaakte kieskaarten, met een beperkt aantal keuzes. Bovendien hoeft er niet meer worden uitgegaan van de interpretatie van de begeleider over de uitingen van de cliënt. Op deze manier wordt de eigen regie teruggegeven aan de cliënt. Zij kunnen met de KOJO duidelijker communiceren, wat mogelijk resulteert in minder negatief gedrag.

Hilke van den Heuvel (logopedist) maakt samen met Daan gebruik van de KOJO-spraakcomputer

Multidisciplinaire samenwerking

De inzet van de KOJO bestaat uit twee fases:

In fase 1 ligt de focus op de diagnostiek: ‘hoe kunnen we de cliënt een stem geven’. Er wordt gekeken naar cognitie, stem en bediening. In deze fase werken de gedragsdeskundigen, logopedisten en ergotherapeuten samen om tot de beste diagnose te komen.

Wanneer er door de KOJO duidelijk is geworden welk communicatieapparaat het beste bij de cliënt past wordt er overgegaan naar fase 2. Op dat moment worden alle professies in de cliëntomgeving betrokken om zo de multidisciplinaire, integrale zorg te borgen.

Maak kennis met onze specialisten

Hoe kan Lore je helpen?

Meer informatie?

Neem gerust contact met me op voor meer informatie over onze dienstverlening!

Kolom 1

Naam(Vereist)

Kolom 2

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.