Oedeemtherapie

De oedeemfysiotherapeut is gespecialiseerd in oedeem gerelateerde klachten. Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het weefsel. De oorzaak is een verstoord evenwicht tussen de aan- en afvoer van vocht. Er zijn verschillende vormen van oedeem met allemaal een verschillende oorzaak. Normaal gesproken wordt vocht afgevoerd door de lymfeklieren. Wanneer dit niet voldoende gebeurt, ontstaat een ophoping van vocht (oedeem). Lymfoedeem kan ontstaan door een operatie waarbij lymfeklieren zijn weggenomen. Het kan ook ontstaan door een bestraling. Dat noemen we secundair lymfoedeem. Een lymfoedeem kan ook aangeboren zijn. Dan is er sprake van een primair lymfoedeem.

Behandelingen van lymfoedeem

Hieronder vindt u een overzicht van de mogelijke behandelingen van een lymfoedeem die Lore biedt.

Manuele Lymfedrainage

Manuele lymfedrainage is een massagetechniek die de afvoer van lymfevocht stimuleert en de functie van niet-aangedane lymfeknopen bevordert. Manuele lymfedrainage doet geen pijn en wordt op de blote huid gegeven.

Compressietherapie

Compressietherapie haalt de zwelling zo snel mogelijk uit opgezwollen ledenmaten. Dat gebeurt met bandages. Dit strakke verband is een belangrijk onderdeel van de therapie. Soms kan er ook worden gekozen voor andere vormen van compressie, bijvoorbeeld een klittenbandsysteem. Hierbij wordt altijd gekeken naar de mogelijkheden van de cliënt. 

Als het overtollige vocht weg is, krijgt u meestal een elastische kous. Die kous houdt het effect van de therapie in stand.

Oefentherapie

Bij oefentherapie train je je spieren. De ‘spierpomp’ is een belangrijk onderdeel voor de afvoer van vocht. Tijdens het aanspannen van de spieren (vooral in de benen) worden de aders en lymfebanen even dichtgedrukt. Daarbij wordt het bloed en het lymfevocht omhoog gestuwd. Door de klepjes in de aders en lymfebanen kan het bloed en vocht maar in één richting stromen.

Ademtherapie

Specifieke ademhalingsoefeningen verbeteren de afvoer van lymfevocht.

Voorlichting

Je word voorgelicht over huidverzorging, voeding, preventie en zelfhulp. Daarnaast krijgt u begeleiding bij het opbouwen van uw dagelijkse activiteiten.

Lymftaping

Lymftaping is een tapetechniek met speciale tape die een liftende werking heeft. De tape verbetert de onderhuidse circulatie en bevordert de afvoer van lymfevocht.

Er kan ook sprake zijn van veneus oedeem waarbij de terugstroom van vocht van de aderen (venen) slechter verloopt. Dit wordt vaak behandeld door leefstijladvies en compressietherapie zoals hierboven genoemd.  

Lipoedeem is een vorm van oedeem waarbij er sprake is van ophoping van vetcellen, meestal rond heup-bil gebied en de bovenarmen. Ook dit wordt behandeld middels oefentherapie, compressie en leefstijladviezen. Manuele lymfedrainage is alleen geïndiceerd als er naast lipoedeem ook lymfe oedeem aanwezig is.

Daarnaast kan de oedeemtherapeut meedenken in wondzorg en hulpmiddelen voor het aan-en uittrekken van de steunkousen.