LVB en seksualiteit

Mensen met een (licht) verstandelijke beperking (LVB) zijn kwetsbaar, ook als het gaat om hun seksualiteit. In het mensenleven is een gezonde seksualiteitsbeleving erg belangrijk. Toch is dit niet voor iedereen vanzelfsprekend en kan het voor sommigen erg ingewikkeld zijn om dit te bereiken. Er kunnen bijvoorbeeld vragen spelen over eigen ervaringen vanuit vroeger, je eigen genderidentiteit, eventuele seksuele disfuncties, zelfwaardering met betrekking tot. je seksualiteit, enzovoort. Heb jij – of een naaste – vragen over seksualiteit? Lees dan snel verder of neem contact met ons op! We helpen je graag verder als het gaat om LVB en seksualiteit.

Onze expertise seksualiteit?

 • Begeleiding van de seksualiteit bij iemand met een verstandelijke beperking 
 • Het ondersteunen van de seksuele ontwikkeling
 • Seksuele voorlichting
 • Gerenommeerde seksuoloog in Helmond en omgeving

Seksuele voorlichting verstandelijke beperking

Onze expertise seksualiteit is gericht op cliënten met een (licht) verstandelijke beperking. We zijn er voor zowel kinderen als volwassenen (én hun ouders) die vragen en/of problemen hebben op het gebied van seksualiteit. Dit doen we aan de hand van seksuele voorlichting voor mensen met een verstandelijke beperking. Daarnaast geeft ons expertteam zowel interne als externe scholingen. We dragen onze kennis graag over aan medecollega’s en/of andere (zorg)organisaties.

Ons expertteam bestaat uit twee seksuologen en één consulent seksuele gezondheid en wordt indien nodig aangevuld met andere deskundigen, zoals de Arts Verstandelijke Gehandicapten, vaktherapeuten, etc.

Onze trajecten

Lore richt zich op begeleiding van seksualiteit bij een verstandelijke beperking. Onze expertteam kan verschillende trajecten leveren. Ons aanbod bestaat  uit:

 • Het geven van seksuele voorlichting en passend voorlichtingsmateriaal voor cliënten. 
 • Het begeleiden van de seksuele ontwikkeling bij cliënten met een (licht) verstandelijke beperking.
 • Het behandelen van seksuele problemen, zoals bijvoorbeeld seksuele disfuncties & genderidentiteitsstoornis.
 • Het verhogen van de zelfwaardering in relatie tot seksualiteit.
 • Het verzorgen van consultatie ten aanzien van seksuele problemen bij specifieke diagnoses of syndromen. 
 • Het leveren van een bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek (dataverzameling registratie seksuologie Rutgers-WPF).
 • Het geven van presentaties/scholingen over seksualiteit en gezonde seksuele ontwikkeling, zowel intern als extern (regionaal, landelijk én internationaal).

Onze seksuologen gaan samen met je het gesprek aan om te kijken waar je behoefte aan hebt op het gebied van seksualiteit. Lees je dit als externe organisatie en ben je geïnteresseerd in een scholing over dit onderwerp? Ook dat kan! Onze experts kijken graag mee om te zien waar de behoefte ligt en waar we kunnen helpen.

Wat is het doel?

Seksuele ontwikkeling bij verstandelijke beperking: dat kan nogal uitdagingen opleveren. Daarom is Lore er om ondersteuning te bieden. Het doel van onze trajecten ‘LVB en seksualiteit’ is om de relatie tussen de cliënt met een (licht) verstandelijke beperking en seksualiteit te verbeteren. Om eventueel disfuncties/problemen te verhelpen, maar ook om de cliënt en naasten kennis over seksualiteit te geven. ‘’Seks is natuurlijk, dus natuurlijk kunnen we erover praten’’, aldus Jolanda Vonk (seksuoloog bij Lore).

Maak kennis met onze specialisten

Hoe kan Lore je helpen?

Meer informatie?

Neem gerust contact met me op voor meer informatie over onze dienstverlening!

Kolom 1

Naam(Vereist)

Kolom 2

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.