Kempenhaeghe en ORO bieden vanaf dit jaar gezamenlijk een unieke opleidingsplek aan voor de medische specialisatie tot arts Verstandelijk Gehandicapten (arts VG). Het is de eerste opleidingsplek in Nederland die gevormd wordt door twee organisaties in de gehandicaptenzorg met een eigen medische dienst. De erkenning voor deze regionale opleidingsplek is een bestendiging van de onderlinge samenwerking tussen ORO en Kempenhaeghe. Het realiseren van deze opleidingsplek is zowel een verrijking voor de arts in opleiding en voor de toekomstbestendigheid van de medische zorg voor mensen met een verstandelijke beperking in de regio.

Initiatiefnemers Annelies Goorts (ORO) en Francesca Snoeijen-Schouwenaars (Kempenhaeghe) zijn arts VG en opleider. Ze noemen het een ‘feestelijk begin’ van 2024: “We zijn erg trots op het kunnen realiseren van deze gezamenlijke opleidingsplek tussen Kempenhaeghe en ORO. Een unieke opleidingsplek die aansluit op de landelijke tendens om kennis & expertise te delen en een voorbeeld is hoe de zorg in de regio onderling beter georganiseerd kan worden.”

Arts VG in opleiding

Op 1 maart start Susanne Gerritsen met haar opleiding tot arts VG. Zij zal dus ook werkzaam zijn in beide organisaties. Een arts VG is er voor mensen met een verstandelijke beperking, van jong tot oud. De zorg voor deze bijzondere mensen is een uniek specialisme dat vraagt om artsen die anders kijken, anders denken en anders praten vanwege vaak ingewikkelde en bijzondere gezondheidsproblemen of een andere klachtenpresentatie van gezondheidsproblemen. Artsen die multidisciplinair werken en investeren in langdurige zorg. Daaraan werken zij binnen Kempenhaeghe en ORO met alle kennis en alle aandacht.

Op de foto van links naar rechts Francesca Snoeijen–Schouwenaars, Susanne Gerritsen en Annelies Goorts.