(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-K48PPZ4');

‘Al na een paar weken zagen we de spanning minder worden’

Comfortabele zorg bieden aan mensen, jong én oud, met een grote zorgafhankelijkheid, waarbij het doel om te activeren wordt losgelaten. Dat lijkt soms makkelijker dan het is. De PDL-methodiek heeft zich op dit gebied de laatste jaren bewezen als een hulpmiddel dat zowel deze mensen zelf als de zorgprofessionals en mantelzorgers tot grote steun is. Bij Lore is inmiddels veel ervaring opgedaan met deze methodiek. Ergotherapeuten Mirjam van den Hurk en Franka Thielen zijn enthousiast.

De PDL-methodiek kan worden toegepast bij cliënten met een grote zorgafhankelijkheid. Deze kan somatisch zijn en psychogeriatrisch, zoals bij dementie. Bij organisaties als ORO wordt de methodiek ingezet op Het Rijtven, maar ook thuiswonende cliënten -en hun mantelzorgers- kunnen veel baat hebben bij de gestructureerde aanpak die PDL biedt. Daarnaast wordt de methode ook gebruikt in de palliatieve zorg.

“Belangrijkste doel van de PDL-methodiek is om de kwaliteit van de verzorging en verpleging te verbeteren”, vertelt Franka die zelf de opleiding PDL heeft gevolgd. “Decubitus vermijden, conditie behouden en de kwaliteit van leven zo hoog mogelijk houden. Belangrijk nevendoel is ook om de draaglast van de begeleiding en/of mantelzorgers te verlichten.”

Minder tijd
Een praktijkvoorbeeld van Mirjam maakt veel duidelijk. “In een woongroep zat een ouder wordende mevrouw die veel moeite had met de zorgmomenten. Je zag de spanning naar zo’n moment een paar keer per dag opbouwen. Het leidde ertoe dat ze tijdens de verzorging hard schreeuwde en dat haar lichaam verstijfde. Het team had al van alles geprobeerd, maar niets leek te werken. We zijn begonnen met behulp van signaleringslijsten om heel goed te kijken naar wat er gebeurde als deze cliënt lekker in haar vel zat en als ze het lastig kreeg en volledig gespannen was. Daarop hebben we een stappenplan gemaakt. Dat is een vast onderdeel van de PDL-methodiek. Wat doen we, hoe en wanneer doen we wat tijdens de zorgmomenten en bijvoorbeeld bij het eten? In het team hebben we dat uitgelegd en vervolgens zijn we ermee aan de slag gegaan. Al na een paar weken zagen we de spanning minder worden. De cliënt zag er minder tegenop en dus werd ook de belasting voor het team kleiner. Meer tijd? Nee, uiteindelijk kost het minder tijd dan voorheen.”

Stappenplan
Het stappenplan dat voor elke cliënt met PDL gemaakt wordt, is de basis voor de manier waarop een cliënt gedurende 24 uur per dag bejegend en benaderd wordt. Welke voorzieningen, bijvoorbeeld op het gebied van zitten en liggen zijn nodig, welke middelen kunnen we inzetten en welke maatregelen, manieren van omgang spreken we af? Franka: “Hoe sta je aan het bed, hoe maak je contact, raak je aan, hoe hou je je aandacht bij de cliënt, wanneer doe je het licht aan, kan muziek helpend zijn of juist niet? Door heel klein te kijken, door heel bewust en voorspelbaar te handelen, kan de spanning afnemen. En soms moet je even terug, eerst even de spanning laten afnemen voordat je die arm in de mouw van de trui steekt. Wat heeft déze cliënt op een bepaald moment nodig om te kunnen ontspannen? Dat is de cruciale vraag.”

Samen doen
Franka, Mirjam en hun collega’s zijn enthousiast over de resultaten die de PDL-methodiek oplevert. “Van belang is dat begeleiders zich bewust worden van hun benadering”, zegt Mirjam. “En dat een stappenplan met daarin bepaalde technieken, heel erg helpend kan zijn”, vult Franka aan. “Waarbij het wel belangrijk is dat je het sámen doet en dat je allemaal je bijdrage levert. Verzorging, begeleiding, maar ook ergo, fysio, logo en gedragsdeskundige. Je hebt elkaar nodig, maar als je elkaar weet te vinden, levert dit heel veel op.”

Meer informatie over de PDL-methodiek vind je op: www.stichtingpdl.nl. Contact? Mail gerust naar: ergotherapie@lorebehandelcentrum.nl

Vragen over de PDL-methodiek?

Of andere vragen over wat Lore voor jou kan betekenen? Neem dan contact met mij op. Ik help je graag!

Kolom 1

Naam(Vereist)

Kolom 2

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.