(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-K48PPZ4');

Deze studenten brengen ‘andere’ kennis naar binnen”

Onze blik verruimen. Samenwerken. Als we deze termen gebruiken, denken we in de zorg het eerst aan ontschotten. VG met GGZ, met ouderenzorg, verslavingszorg, jeugdzorg: samenwerken met en tussen de verschillende echelons. Bij Lore realiseren we ons dat die blik ook op een heel andere manier verruimd kan worden. Sinds anderhalf jaar werken we daarom nauw samen met de afdeling Industrial Design van de TU/e.

Vragen, problemen en wensen vanuit de dagelijkse zorgpraktijk eens door een andere bril bekijken. Dat was de basis van de samenwerking die met veel enthousiasme is ontvangen. Studenten van de TU/e inventariseren vragen bij medewerkers van Lore en bij cliënten. Samen zoeken ze vervolgens naar slimme en veelal interactieve oplossingen.

Pionier

Evelien Joosten kan in haar functie als Wetenschapscoördinator bij Lore best een pionier genoemd worden. Het is haar taak om zaken als wetenschappelijk onderzoek, kennis en innovatie meer te structureren, organiseren en te borgen binnen Lore. Een van haar speerpunten is de samenwerking met kennisinstituten zoals de TU/e. “Studenten uit een heel andere richting kijken out-of-the-box naar de zorg. Ze brengen ‘andere’ kennis naar binnen. Kennis die nodig is om dingen slimmer, effectiever en cliëntvriendelijker aan te pakken”, zegt ze.

Context van de zorg

Jim Steenbakkers is als lecturer en coach betrokken bij de begeleiding van de studenten die bij Lore actief zijn. Hij deelt het enthousiasme van Evelien. “Onze studenten brengen kennis naar binnen, maar aan de andere kant leren zij ook de context van de zorg beter kennen. Ze hebben vaak een heel eenzijdig beeld van cliënten, patiënten en van hoe de zorg georganiseerd is. Van een kijkje in de keuken leren zij ook veel.” Over de toegevoegde waarde van deze studenten voor Lore zegt Jim: “Door met de zorgmedewerkers in gesprek te gaan, komt er een goed beeld van de vragen die er leven. Vervolgens kijken de studenten vanuit verschillende perspectieven naar hoe die vragen opgelost kunnen worden. Groot voordeel is dat er relatief snel prototypes gebouwd kunnen worden van bijvoorbeeld applicaties. Bouwen, uitproberen, op maat maken, aanpassen, verbeteren. Gezamenlijk zien we snel of iets werkt of niet.”

Producten

De focus van de studenten van TU/e ligt op onderzoek en research. Twee studenten hebben in het afgelopen jaar ook daadwerkelijk al een product opgeleverd: een Lekker Leven Toolkit, die medewerkers helpt om cliënten gezondere keuzes te laten maken als het gaat om bijvoorbeeld eten en bewegen. En een app die medewerkers helpt bij de dagelijkse registratielast. Hieronder een link naar de presentaties van deze projecten. Evelien Joosten is er enthousiast over: “Maar ik niet alleen, want dat geldt zeker ook voor onze behandelaren. Dit soort trajecten kosten tijd, maar het levert ook enorm veel energie en positieve prikkels op. Én mooie resultaten.”

Uitleg over de app: klik hier.

Heb je vragen over deze samenwerking?

Of benieuwd wat Lore voor jou kan betekenen? Neem contact met mij op. Ik help je graag!

Kolom 1

Naam(Vereist)

Kolom 2

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.