‘Ik zie weer perspectief’
Een interview over de inzet van bewegingstherapie
Een interviewtje vindt hij prima, maar hij wil ondertussen wel doorgaan met sporten. Lionel (46) is niet zijn echte naam, die houdt hij liever voor zichzelf. “Het gaat niet om mijn naam, maar om mijn verhaal”, zegt hij. Dat verhaal? Dat is indringend. Maar kent wel een happy end, zo lijkt het.
Woensdagochtend. In het fitnesscentrum is het rustig. Lionel heeft net gefietst en kuurt zich nu samen met bewegingstherapeut Patrick Teunisse uit op de bokszak. Hij geniet ervan. Toch maar even zitten dan, om zijn levensverhaal te vertellen. “Maar ik zal wel het een en ander overslaan”, lacht hij, terwijl hij het zweet van zijn voorhoofd veegt. “Anders heb je genoeg voor een heel boek.”
Té veel vrijheid
Het verhaal van Lionel mag je een klassieker noemen. Hij was nog jong toen hij voor het eerst in aanraking kwam met drugs. Heroïne, cocaïne, op zijn zestiende was hij al verslaafd. Een slechte thuissituatie? “Nee, eigenlijk niet”, kijkt hij terug. “Ik kreeg wel veel vrijheid. Achteraf té veel.” Twintig jaar lang bleef Lionel verslaafd. Dat hij rondjes op het criminele circuit ging rijden, lijkt wel logisch. “Duur spul, hè.” Gevangenisstraf, schulden, agressie, dakloos; het zouden allemaal namen van hoofdstukken kunnen zijn in het boek dat zijn levensverhaal beschrijft. Een herseninfarct, mogelijk mede het gevolg van zijn jarenlange levensstijl, vergrootte de problemen nog.
D’n Herd
Toen Lionel onderdak vond bij Huize d’n Herd, kwam hij langzaam tot rust. Het afkicken met methadon hielp ook. “Er kwam een beetje structuur in mijn leven.” Bij d’n Herd werd in 2015 de link met ORO gelegd. “Ik ging wonen in een appartementje en ik kreeg begeleiding van ORO. Opgelost? Nee, maar het was wel een goede stap. Het afkicken was niet makkelijk. Ik had last van stemmingswisselingen, werd weer wat agressiever en ik ging mezelf toch weer verwaarlozen. De demping van de verdovende middelen was eraf en dat voelde ik wel.”
Vertrouwen winnen
Lionel hield vol. Een nieuw appartement bij de ORO-woonvoorziening in Brandevoort, zorgde voor een nieuwe impuls. Ook werd Lore’s bewegingstherapeut Patrick Teunisse ingezet om te kijken of hij Lionel verder op weg kon helpen. “Lionel was heel introvert”, vertelt Patrick, die zijn cliënt nu twee jaar begeleidt. “Ik ben eerst met hem gaan wandelen. Kletsen, luisteren, vertrouwen winnen. Wie ben je, waar wil je naartoe? Ik wilde weten of ik zijn drijfveren kon ontdekken.”
Sport!
Die drijfveren waren vrij snel gevonden: beweging en sport! Als hij kickbokser Rico Verhoeven bezig ziet, dan realiseert hij zich dat hij misschien ook wel zover had kunnen komen. Patrick: “Zijn conditie was op dat moment slecht, maar zijn motivatie groeide al snel. We gingen buiten rennen, krachtoefeningen doen, boksen. Hij vond het geweldig.”
“Patrick is mijn grote motivator”, geeft Lionel aan. “Ik ben gezonder gaan eten en ik sport veel, ook op eigen initiatief. Ik rook niet meer en ik zit beter in mijn vel. Ik heb mijn onzekerheid van vroeger altijd door verdovende middelen onderdrukt. Nu ben ik zelfverzekerder geworden. Ik ben trots op wat ik heb bereikt. De schaamte is eraf. Ik ben heel fit aan het worden, heb mijn financiën weer op orde en ik zie mijn toekomst weer rooskleurig in. Het sporten is voor mij enorm belangrijk geworden. Een nieuw soort verslaving, ja.”
Naast me
Lionel is blij met de hulp die hij van Lore en ORO krijgt. “Ze zijn er altijd voor mij. En het mooiste is: ze proberen mij niet de les te lezen, maar staan naast me. Door hun inzet weet ik weer waar ik voor leef. Voor mijn ouders, mijn broer en mijn zoon. Ik zie weer perspectief. Dit had ik tien jaar geleden niet durven dromen.”
Het aanbod van Lore
Bewegingstherapie, bewegingsactivering, ontwikkelingsgerichte therapie, basale stimulatie, therapeutisch zwemmen; het is maar een greep uit het bewegingsaanbod dat Lore te bieden heeft. Bij Lore, het behandel- en expertisecentrum van ORO, staat een team van 120 gespecialiseerde experts klaar voor mensen met een (vermoeden van) een verstandelijke beperking. Maar ook mensen die naast de verstandelijke beperking een fysieke beperking, psychische problemen en/of ouderdomsklachten hebben. Naast bewegingstherapeuten werken bij Lore ook onder meer gedragsdeskundigen, sociaal psychiatrisch verpleegkundigen, vaktherapeuten, fysio- en ergotherapeuten, logopedisten, diëtisten en gespecialiseerde tandheelkundigen. Klik hier voor het volledige overzicht.