Paardentherapie

Therapeutisch paardrijden helpt bij het proces van bewustwording bij kinderen en volwassenen met een (licht)verstandelijke beperking. Het wordt vaak gekenmerkt als een non-verbale therapie. Je hoeft bij paardentherapie niet te praten zoals vaak de bedoeling is bij gesprekstherapie, maar je focust je op het voelen. Het voelen van de bewegingen op het paard, maar ook het voelen van hoe het paard op jou reageert. Op deze manier werk je samen met het paard en een paardentherapeut aan verschillende punten, zoals: contact maken met anderen, samenwerken, non-verbaal communiceren en vertrouwen opbouwen. 

Ook kan paardentherapie worden ingezet voor het verbeteren van de fysieke gesteldheid. Door de schommeling in het lichaam ontspant het bekkengebied, wat bijvoorbeeld obstipatie kan verhelpen. Daarnaast bevordert het de ontwikkeling van verschillende spieren, waardoor de loopfunctie op de lange termijn verbeterd kan worden. Benieuwd of paardentherapie geschikt is voor jou? Lees snel verder.

Voordelen van paardentherapie

  • Vertrouwen opbouwen
  • Leren samenwerken
  • Leren contact maken
  • Non verbale communicatie
  • Mentaal en fysiek sterker

Paardrijden voor mensen met een beperking

Paardentherapie is er voor kinderen (vanaf 6 jaar) en volwassenen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. De behandeling maakt vaak deel uit van een breder behandelplan voor de cliënt. Er zijn verschillende vormen van therapie met behulp van paarden: hippotherapie (therapeutisch paardrijden met lichamelijke behandeldoelen) en equitherapie (zowel psychische als lichamelijke behandeldoelen). Al deze therapievormen worden samengevat onder de noemer ‘therapeutisch paardrijden’. Welke therapievorm je ook kiest: bij Lore kun je terecht voor goede paardentherapie voor volwassenen of kinderen.

Met de inzet van therapeutisch paardrijden wordt doelgericht gewerkt aan fysieke, psychische, orthopedagogische en/of sociale problemen. Het therapeutisch paardrijden maakt je mentaal en fysiek sterker, maar hoe dan precies?

Doelgericht paardrijden voor gehandicapten

Met de inzet van therapeutisch paardrijden wordt doelgericht gewerkt aan fysieke, psychische, orthopedagogische en/of sociale problemen. Het therapeutisch paardrijden maakt je mentaal en fysiek sterker, maar hoe dan precies?

Dit komt onder andere door het volgende:

  • Je krijgt motivatie om iets te doen in plaats van alleen te praten. Door het paardrijden word je letterlijk in beweging gezet, waardoor standaard en rationele denkprocessen omzeild worden. We werken zo op een andere manier naar jouw doelen.
  • Het paard reageert op jouw gevoel en jouw uitstraling. Een paard is erg puur in gevoel en geeft een objectieve spiegel van de mens. Paarden geven hierdoor directe feedback op je houding, wat onbewuste processen bij jezelf bewust maakt en zelfreflectie processen versnelt. Je weet bijvoorbeeld hoe je overkomt op het paard, wat jouw uitstraling doet en wanneer je gespannen bent. Dit schept een basis om te werken aan je ontwikkeling.
  • Het paardrijden in de natuur creëert een veilige omgeving om te werken aan nieuw gedrag, Paardrijden vindt in de buitenlucht plaats, wat anders is dan de meeste therapieën. Dit creëert een ontspannen sfeer en geeft ruimte om te werken aan nieuw gedrag.

Het uiteindelijk doel is het bereiken van de lichamelijke behandeldoelen bij hippotherapie en/of de psychische behandeldoelen bij equitherapie.

Maak kennis met onze specialisten

Hoe kan Lore je helpen?

Meer informatie?

Neem gerust contact met me op voor meer informatie over onze dienstverlening!

Kolom 1

Naam(Vereist)

Kolom 2

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Anne van den Heuvel

088-0026300