Basale stimulatie

Basale stimulatie is een vorm van ondersteuning in het dagelijkse leven voor personen met een ernstige meervoudige beperking (EMB). Het gaat hierbij om het contact dat we met onze omgeving kunnen hebben. Het samen met iemand bewegen of communiceren wordt dankzij basale stimulatie een meer veilige ervaring.

Basale stimulatie is een methode waarbij de begeleider ervaringen uitlokt. Alle zintuigen worden geprikkeld. Je leert je eigen lichaam voelen en vertrouwen. Dat is de basis voor contact met anderen en met de omgeving. Op die manier ontstaat er een uitwisseling tussen de ‘eigen ik’ en ‘de wereld’. Benieuwd wat basale stimulatie nog meer inhoudt en of het geschikt is voor jou? Lees snel verder.  

Basale stimulatie in het kort

  • Voor mensen met een ernstig meervoudige beperking
  • Contact met omgeving
  • Alle zintuigen worden geprikkeld
  • Op je eigen manier communiceren

Basale stimulatie in de gehandicaptenzorg

Basale stimulatie wordt vaak toegepast in de gehandicaptenzorg. Het doel van deze therapie is om iemand bekend te maken met het eigen lichaam. Hierdoor kan iemand een relatie met de omgeving aangaan. Prikkeling van de zintuigen activeert de lichamelijke zelfwaarneming. Bij deze benaderingswijze wordt daarom gewerkt met basale stimulatie activiteiten en ervaringen om de zintuigen te prikkelen. Denk aan aanrakingen, bewegingen en trillingen. De prikkels worden zo  uitgelokt bij mensen die dit zelf niet of nauwelijks kunnen. Dit verhoogt het contact van de persoon met zichzelf en de wereld eromheen.

Basale stimulatie is met name gefocust op het behouden en opwekken van waarneming, beweging en communicatie. De zintuigen van de persoon worden geprikkeld met als doel om meer contact te krijgen en bewaren met zichzelf en de wereld daaromheen.

Hoe ziet een basale stimulatie traject eruit?

Basale stimulatie draait erom dat we samen zoeken naar een weg in de realiteit van alledag. Van het opstaan, de verzorging, de maaltijden, de rustpauzes, de verplaatsingen en de activiteiten tot het slapengaan. 

We gaan telkens na of de persoon alert is, of hij/zij van het lichaam bewust is in de directe omgeving, in bijvoorbeeld zijn/haar zijn rolstoel, met een begeleider, etc. Dit kan verschillen van moment tot moment. Door al deze momenten continu te evalueren, kunnen we het bewustzijn voor het dagelijks leven behouden.

Maak kennis met onze specialisten

Hoe kan Lore je helpen?

Meer informatie?

Neem gerust contact met me op voor meer informatie over onze dienstverlening!

Kolom 1

Naam(Vereist)

Kolom 2

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.