In contact komen met elkaar, ook als dit niet vanzelfsprekend is
Een praktijkverhaal over de inzet van de bewegingsmethode ‘Sherborne’.
Iedere donderdagochtend staat dagbestedingslocatie De Dagvlinder in het teken van het beoefenen van de Sherbone bewegingspedagogiek. Deze unieke benadering wordt ingezet om lichaamservaring op te doen door middel van zowel aanraking als beweging. Een belangrijk aspect van deze methode is het creëren van contact tussen de deelnemers, waarbij gezamenlijke beweging leidt tot waardevol contact.
Twee jonge mannen met een zeer ernstige meervoudige beperking doen graag mee aan Sherborne. De pijler contact maken staat bij de Sherborne methode hoog in het vaandel. Elkaars nabijheid te mogen ervaren is voor hen namelijk niet vanzelfsprekend. Op een mat en deken op de grond of in de bedbox liggen de deelnemers dicht bij elkaar. De sessies beginnen met het ervaren van het eigen lichaam door ritmische aanraking, kloppen en langzame bewegingen in een tempo dat zij kunnen volgen. Vervolgens worden ze met elkaar in contact gebracht door elkaars handen te voelen, zachtjes over elkaars gezicht te strijken en tussendoor tijd te nemen om het te verwerken.
In het begin zie je dat ze het aan het ervaren zijn, hun ogen draaien omhoog. Naarmate de sessie vordert, ontstaat er oogcontact en verschijnt er een grote glimlach op hun gezichten. Als er nog energie over is, worden ze met behulp van een deken samen in beweging gebracht. De deken wordt langzaam door de ruimte gesleept, wat een andere beleving biedt, of ze worden gewiegd en gerold door de deken aan één zijde op te tillen. Soms richt de sessie zich op het gezamenlijk bewegen van hoofd of voeten.
Na afloop mogen ze nog even bij elkaar blijven liggen, handen bij elkaar en toegedekt met een deken, om te genieten van elkaars nabijheid en tot rust te komen. Voor de twee jonge mannen blijkt deze aanpak zo effectief dat ze elkaar steeds sneller herkennen en oprecht genieten van elkaars gezelschap. Wanneer na 10 minuten een schaterlach door de ruimte klinkt of een grote glimlach verschijnt, is iedereen bij De Dagvlinder gevuld met blijdschap.
Mooie momenten samen, dat is wat we iedereen toewensen.