Valpreventie
”Beter voorkomen dan genezen”
Vallen heeft een grote impact op het leven van de cliënt. Iedereen is weleens gevallen, maar wat als je vaker valt? Of als je, misschien wel daardoor, bang bent om te gaan lopen? Wanneer cliënten bang zijn, is de kans namelijk veel groter dat ze ook daadwerkelijk vallen. Daarom vinden wij het belangrijk om samen met ons valpreventieteam te kijken waarom onze cliënten vallen en hoe we dit kunnen voorkomen.
Wat is het valpreventieteam?
Team Valpreventie is een samenwerking tussen verschillende disciplines binnen de (para)medische dienst van Lore: AVG (en huisarts indien huisartsenzorg bij de medische dienst wordt afgenomen), Fysiotherapie en Ergotherapie. Deze disciplines voeren ieder een screening uit binnen hun eigen vakgebied, waarna overleg plaatsvindt en eventuele vervolgacties of interventies uitgezet kunnen worden. De oorzaken van vallen kunnen erg divers zijn. Zo kan het veroorzaakt worden door de omgeving van de cliënt of mogelijk het overgewicht van een cliënt wat het vallen bevordert. Hier kan vervolgens een diëtist voor worden ingezet. Een andere voorbeeld is het hebben van een niet passend schoeisel, waar we een orthopedische schoenmaker voor inzetten. Naast fysieke oorzaken van vallen, kan de oorzaak ook mentaal zijn. Ook hierbij kijkt het valpreventieteam naar mogelijke oplossingen, zoals de fysiotherapeut die aan de hand van een vragenlijst de valangst kan evalueren om vervolgens een advies op te stellen.
Voor wie is het valpreventieteam?
Op het moment biedt Lore dit product enkel aan bij onze wonende cliënten. Een wonende cliënt komt in aanmerking met het valpreventie team, wanneer hij/zij te maken heeft met één of meerdere van de volgende kenmerken:
- Bezoek aan een hulpverlener vanwege een recente val of letsel van een val
- Twee of meer vallen in het afgelopen jaar
- Een val in het afgelopen jaar in combinatie met een hoog fractuurrisico
- Een val in het afgelopen jaar met wegraking als oorzaak
- Een val in het afgelopen jaar met een mobiliteitsprobleem
Het streven is om er zo op tijd mogelijk bij te zijn, zodat we medische gevolgen (bv een heupfractuur) kunnen voorkomen en daarmee gepaarde zorgkosten kunnen onderdrukken. Mocht u geïnteresseerd zijn in meer diepgang rondom het effect van valpreventie, dan verwijs ik u graag door naar de volgende website.
Een praktijkvoorbeeld
‘’Valpreventie is niet alleen het voorkomen van fysieke problemen, het geeft zelfvertrouwen en eigen regie aan de cliënt terug’’
Zo kwam vorig jaar de zorgcoördinator van Els met een duidelijke vraag naar het valpreventie team: ‘hoe kunnen we ervoor zorgen dat Els niet zo vaak meer valt?’ Een vraag die niet zo makkelijk en snel te beantwoorden is. Om het probleem in kaart te brengen, heeft de ergotherapeut, de fysiotherapeut en de AVG ieder vanuit hun eigen discipline naar Els gekeken: ‘’Gebruikt Els medicatie en waarvoor? Tegen welke fysieke drempels loopt ze aan? Hoe krachtig is Els en hoe staat het met haar balans en mobiliteit? Hoe kunnen we Els’ dagprogramma en haar belastbaarheid zo goed mogelijk op elkaar afstemmen? Welke dingen onderneemt Els graag en wie of wat helpt haar om te genieten van de dingen die ze doet?’’ Er werd opnieuw naar Els gekeken. De disciplines kwamen opnieuw bij elkaar om alle puzzelstukjes bij elkaar te leggen. Hierdoor zijn ze erachter gekomen dat het afbouwen van de medicatie, die Els al jaren gebruikte, haar helpt om de kracht in haar benen terug te kijken. Daarnaast is gekeken naar de inrichting bij Els thuis en haar dagbesteding en de mogelijkheid van een loop/balans training. Met succes! Stapje voor stapje werd Els alerter, geeft ze voortaan aan als ze iets niet wil én kan ze inmiddels goed inschatten wanneer ze een grotere stap moet zetten. Haar familie voelt dat Els stabieler is bij het wandelen als ze thuis is: de wereld van Els wordt groter. Sinds we zijn gestart met valpreventie, is Els niet meer gevallen. Ze lacht weer en kan zich beter uiten.