Beter leren slapen voor mensen met autisme

Mensen met een autismespectrumstoornis (ASS) hebben een bijzondere prikkelverwerking en dit is direct van invloed op de slaap. We weten uit onderzoek dat ongeveer 40-80% van de mensen met autisme slaapproblemen heeft, met grote consequenties. De gevolgen voor de gezondheid en het functioneren overdag zijn groot. Bijvoorbeeld slechte concentratie, (meer) agressie, verminderde school- en werkprestaties en verergering van de algemene symptomen van autisme. Dit heeft vaak weer invloed op de hele omgeving.

Het tijdig detecteren en behandelen van slaapproblemen kan van groot belang zijn. De gespecialiseerde slaapoefentherapeut van Lore kan cliënten helpen met het verbeteren van hun slaap-waak patroon, waarbij het doel is om de vicieuze cirkel van slapeloosheid te doorbreken. De multidisciplinaire samenwerking met o.a. de therapeut Sensorische Informatieverwerking (SI) en de autismeconsulent maakt het mogelijk om adequate behandeling in te zetten voor deze cliënten.

Wat is de oorzaak van deze slaapproblemen?

Waarom mensen met autisme zo vaak met slaapproblemen te kampen hebben, is helaas nog niet duidelijk. Het is vaak een combinatie van factoren, zoals

  • Verschillende soorten angsten bijv. sociale angst
  • Niet veilig voelen, te veel stress;
  • Obsessief piekeren;
  • Het gevoel dat ze geen controle hebben over de situatie;
  • Het concept gaan slapen niet ten volle begrijpen;
  • Over- of ondergevoeligheid voor omgevingsgeluiden, geuren, visuele prikkels, textuur van de stof van de nachtkleding of lakens;
  • Meer kans op afwijkende melatonineproductie
  • Verstoring van de biologische klok
  • Gevoelig zijn voor voedingsmiddelen zoals suiker, cafeïne en voedseladditieven;
  • Gebruik van medicatie, bijvoorbeeld Rilatine©

Autisme en sensorische informatieverwerking problematiek

Bij autisme spreken we van sensorische informatie verwerkingsproblematiek. Dit betekent dat sommige zintuigelijke prikkels sterker of minder sterk binnen komen en dit invloed heeft op het inslaap vallen en/of doorslapen. Bij ASS hebben we te maken met zowel onder- als overgevoelige reacties op zintuigelijke prikkels.

Bijvoorbeeld mensen met een ondergevoelig gehoor vinden het misschien fijn om geluid te maken of om op geluid te focussen om in slaap te vallen terwijl mensen met een overgevoelig gehoor zich kunnen storen aan het kleinste geluid zoals de wijzer van de klok. Overgevoeligheden kunnen met de kleinste verandering de alertheid doen stijgen en daardoor het inslapen lastig maken. Denk aan een ander wasmiddel, tandpastasmaak in de mond, licht op de gang of het gevoel steeds naar de wc te moeten. 

De oplossing?

Dé oplossing? Die is er helaas nog niet. Er is vaak niet één oorzaak aan te wijzen voor de slaapproblemen. Een combinatie van factoren zorgt ervoor dat het slapen een stuk lastiger wordt. Onze gespecialiseerde behandelaren zullen samen met jou advies op maat uitbrengen. Het hele cliëntsysteem wordt betrokken, waarbij de cliënt en zijn hulpvraag steeds gezien worden in de context van de directe leefomgeving.

Linda
Linda Royackers, slaapoefentherapeut bij Lore

Meer informatie over slaapoefentherapie?

Verwijzers kunnen in Zorgdomein zelf een keuze maken voor doorverwijzing naar slaapoefentherapie. Voor vragen of meer informatie kunt u of uw verwijzer contact opnemen met mij. ik help graag!

Naam

Steffie van Otterlo

088 - 0026300