(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-K48PPZ4');

Logopedie

Heb jij klachten waardoor je moeilijk kunt communiceren? Kun je steeds minder goed horen of lijkt jouw kind een taalachterstand te ontwikkelen? Met logopedie worden spraak-, hoor-, eet- en/of slikproblemen aangepakt.

Logopedie is bedoeld voor iedereen die moeite heeft met communiceren. Het kan zijn dat je slikken en praten lastig vindt, of dat je weinig kunt horen. De logopedist is er voor zowel kinderen als volwassenen. Het doel van de logopedist is om de patiënt met communicatie-, eet- en/of drinkproblemen te helpen. Door middel van een passend traject en de juiste behandeling zorgen we ervoor dat taal-, spraak-, hoor-, eet- en slikproblemen worden opgelost of verminderd

Welke klachten behandelt een logopedist?

  • Spraakproblemen
  • Gehoorklachten
  • Taalproblemen 
  • Eet- en drinkproblemen

Hoe ziet het traject bij de logopedist eruit?

Je logopedische behandelingen starten altijd met een intakegesprek. Tijdens dit intakegesprek praat je met de logopedist over jouw probleem. Daarna maakt de logopedist een behandelplan. Hij of zij heeft veel manieren en hulpmiddelen om jou te helpen. Daarbij werkt de logopedist samen met de diëtist, ergotherapeut en fysiotherapeut. Als er gehoorproblemen zijn, wordt er indien nodig samengewerkt met het Audiologisch Centrum van Libra.

Specialist in preverbale logopedie (pré logopedie)

Bij Lore werken logopedisten die gespecialiseerd zijn in preverbale logopedie. Preverbale logopedie is het behandelen van eet- en drinkproblemen en/of slikstoornissen bij baby’s en jonge kinderen (tot twee jaar). Denk aan problemen met het drinken aan de borst of uit de fles, leren kauwen of drinken uit een beker. Ook de behandeling van kinderen en (jong)volwassenen met een ernstige verstandelijke beperking (ontwikkelingsleeftijd tot twee jaar) valt hieronder. Preverbale logopedie wordt ook wel verkort tot pré logopedie en wordt uitsluitend gegeven door een gespecialiseerde pré logopedist.

PECS therapie, PROMPT therapie en andere methodes

Soms is communiceren zo lastig, dat het niet mogelijk is met woorden uit te leggen wat het probleem is. In dat geval kunnen we gebruikmaken van PECS therapie (Picture Exchange Communication System). PECS therapie maakt gebruik van een communicatiesysteem voor mensen die beperkt kunnen communiceren. Met symbolen uit een map kun je aangeven wat je wensen zijn. Deze symbolen zijn aangepast aan je interesses en dagelijkse bezigheden.

Het kan ook dat we met foto’s, geluiden, gebaren en mimiek of een spraakcomputer of speciale apps gebruiken.

Een andere methode die we gebruiken is PROMPT therapie. Als je moeite hebt om sommige klanken uit te spreken, helpt de logopedist je door je te laten voelen hoe de klank gemaakt wordt. Dit doet de logopedist door bepaalde spieren aan te raken. 

Andere logopedie specialisaties

Naast een pré logopedist heeft Lore ook twee logopedisten die zijn opgeleid als SI-therapeuten (Sensorische Informatieverwerking). Daarnaast is er een logopedist geschoold op het gebied van reflexintegratie en één als docent Nederlands met Gebaren.

Jouw specialisten

Vragen over Logopedie?

Of benieuwd wat Lore voor jou kan betekenen? Neem dan contact met mij op. Ik help je graag!

Kolom 1

Naam(Vereist)

Kolom 2

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Anne van den Heuvel

088-0026300