Vat van Zelfwaardering (VVT)

Wat is het?
Het Vat van Zelfwaardering is een model voor gedragsverandering en ontwikkeld door Dr. Gertjan van Zessen (psycholoog en seksuoloog NVVS).

Voor wie is het en wat kan je er mee bereiken?
Deze methode kan worden gebruikt bij een breed scala aan psychische problemen (en oorspronkelijk ontwikkeld voor taaie gedragsverslavingen).
Het doel is het opbouwen van een hogere zelfwaardering, waardoor mensen:
– Tevredener zijn met jezelf en anderen
– Productiever zijn en minder uitstelgedrag vertonen
– Makkelijk in beweging en tot actie komen
– Meer zelfzorg toepassen
– Minder last hebben van negatieve behoeftes en vastzittende patronen
– Meer controle over jezelf, meer rust en minder stress ervaren
– Beter contact maken met anderen

Wat ga je doen?
Er kunnen grote veranderingen ontstaan die met een ogenschijnlijk eenvoudig denkmodel en via simpele huiswerkopdrachten bereikt kunnen worden.
De kern is dat zelfwaardering (een positieve in plaats van een veroordelende relatie met jezelf) cruciaal is voor het bereiken en behouden van gedragsverandering.
De zelfwaardering wordt versterkt door concrete, kleine, haalbare ervaringen op te zoeken die een klein beetje tevredenheid opleveren waardoor een andere mind-set ontstaat.
Vat van zelfwaardering is géén zelfhulpmethode. Het is een techniek die gebruikt kan worden door behandelaars die er specifiek in geschoold zijn.
Met een paar bijeenkomsten (5-10), waarbij je tussendoor ook aan de slag gaat met opdrachten, kun je snel veranderingen ervaren.

Binnen Lore zijn Monica Sondervan & Jolanda Vonk geschoold in het Vat van Zelfwaardering, beiden werkzaam als GZ-psycholoog en seksuoloog i.o. seksuoloog NVVS.