Systeemtherapie

Systeemtherapie is, zoals de naam al weggeeft, een therapie gericht op het systeem van de mens. Het wordt ook wel relatie- en gezinstherapie genoemd. Het is een therapie met meerdere personen, zoals met twee geliefden, een gezin of met een andere cliënt. Daarnaast worden ook belangrijke personen betrokken die, bijvoorbeeld vanwege overlijden, afwezig zijn. Systeemtherapie wordt vaak ingezet bij problemen die te maken hebben met relaties met anderen. Systeemtherapie wordt ingezet bij diverse situaties: 

  • Bij relatie- of gezinsproblemen, onder andere. op het gebied van de onderlinge communicatie. 
  • Wanneer je problemen hebt die door je gezin of je relatie versterkt worden
  • Wanneer je problemen ervaart als je gaat wonen in een nieuw gezin of andere woongroep. 

Herken jij je in één of meerdere van deze voorbeelden? Wellicht is systeemtherapie dan iets voor jou. Lees snel verder.

Wat kan een systeembehandeling bieden?

  • Elkaar beter leren begrijpen
  • De relatie begrijpen tussen jouw probleem en de omgeving
  • Vaak toegepast bij bv. relatie- of gezinsproblemen
  • In tegenstelling tot individuele therapie wordt de verbinding gezocht met de ander.

Voor wie is systeemtherapie bedoeld?

Een systeembehandeling is geschikt voor elke doelgroep, van jong tot oud. Vaak wordt het ingezet bij mensen die problemen ervaren in zijn/haar relaties met anderen en in hier in het dagelijks leven tegenaan lopen. Indien dit bij jou het geval is én wanneer zowel jij als de betrokkenen in je omgeving (systeem) openstaan voor deze vorm van therapie, kan dit zeker iets voor jou zijn! Twijfel je of systeemtherapie de juiste keuze is voor jou? Voel je vrij om contact op te nemen met Lore Entree via onderstaande velden.

Hoe ziet de therapie eruit?

De achterliggende gedachte bij systeemtherapie is dat de problemen die je ervaart, beïnvloed worden door je leefsituatie. Je wordt beïnvloedt door de personen met wie je omgaat en de cultuur waarin je leeft. Bij systeemtherapie worden deze invloeden onderzocht. Zo is er veel aandacht voor alle betrokkenen in het systeem: hoe gaan jullie met elkaar om en hoe communiceren jullie? met elkaar omgaan en hoe jullie met elkaar communiceren. Ook wordt de invloed van onder andere werk, school, buurt, religie en cultuur bekeken. Dat iedereen van jouw systeem mee wilt doen aan deze therapie, is dus een belangrijke voorwaarde.

In het traject heb je verschillende gesprekken met onze systeemtherapeut. Deze gesprekken zorgen ervoor dat er meer begrip wordt gevormd tussen jou en de belangrijkste mensen om je heen. De achterliggende gedachte is dat wanneer jullie elkaar begrijpen en ondersteunen, problemen sneller worden opgelost . Daardoor wordt de kans op verergering of het terugkeren van problemen minder. Doordat systeemtherapie heel erg uitgaat van jouw omgeving (context), verhaal en probleem wordt de therapie ook vaak narratieve, of contextuele systeemtherapie genoemd. Er zijn velen vormen van systeembehandelingen. Enkele hiervan lichten we graag toe: 

  • Triangulatie systeemtherapie: deze vorm kan toegepast worden wanneer er een driehoeksverhouding ontstaat tussen beide ouders, waardoor het kind één kant moet kiezen. 
  • Narratieve systeemtherapie: deze vorm draait om het vertellen en delen van verhalen.
  • Contextuele systeemtherapie: dit is een een therapeutische benadering die problemen koppelt aan de omgeving en sociale contacten. 

Dit zijn enkel voorbeelden waarbij systeemtherapie kan helpen en op welke manier. Graag kijken we samen naar jouw eigen situatie om de juiste vorm toe te passen. Voel je vrij om bij vragen hierover contact op te nemen met Lore Entree!

Wat is het doel?

Het doel van systeemtherapie is dat jij en de betrokkenen in het systeem elkaar beter leren begrijpen. Dat jullie weten hoe jullie op elkaar reageren en dat jullie inzicht krijgen op de invloed die jullie op elkaar hebben. Vanuit hier is het ultieme doel: het bieden van een oplossing voor het probleem waarvoor systeemtherapie is gestart.

Maak kennis met onze specialisten

Hoe kan Lore je helpen?

Meer informatie?

Neem gerust contact met me op voor meer informatie over onze dienstverlening!

Naam

Anne van den Heuvel

088-0026300