Schematherapie

Voel jij je verdrietig en afgewezen wanneer een vriendin of vriend een afspraak afzegt? Of merk je dat je snel onzeker wordt wanneer iemand een klein beetje kritiek geeft? Allemaal voorbeelden van hardnekkige patronen, oftewel schema’s, die jou vervelend gevoelens bezorgen en je leven elke keer overhoop gooien. Herken jij jezelf hierin en lukt het maar niet om van die vervelende emoties af te komen? Dan is schematherapie wellicht iets voor jou. Lees snel verder.

De voordelen

  • Het doorbreken van hardnekkige patronen
  • Het achterhalen van de oorsprong van deze patronen
  • Het tegengaan van de negatieve gevoelens
  • Het laat je beter in je vel voelen

Voor wie is de therapie bedoeld?

Schematherapie wordt vaak ingezet bij persoonlijkheidsstoornissen, zoals borderline. Daarnaast kan het worden ingezet bij de behandeling van angst- en/of eetstoornissen, relatieproblemen of een depressie. De behandeling is geschikt voor zowel de jeugd als de volwassenen/ouderen.

Hoe ziet de therapie eruit?

Een van de belangrijkste onderdelen van de therapie is het opbouwen van een vertrouwensband met de schematherapeut. De behandeling kan erg emotioneel zijn, doordat je als het ware teruggaat naar moeilijke of traumatische ervaringen uit je jeugd. Dit is nodig, doordat de ervaringen van vroeger vaak een verklaring kunnen geven voor jouw schema’s, met andere woorden: jouw patronen. Het is daarom erg belangrijk dat je je veilig en op je gemak voelt tijdens de therapie. Het opbouwen van een vertrouwensband is dus één van de aandachtspunten tijdens de therapie.

Naast het opbouwen van een vertrouwensband, gaan we leren hoe jouw gedrag en jouw patronen zijn ontstaan. Jouw gevoelsleven en je emotionele behoeften komen centraal te staan, net zoals het heden en hoe je nu met deze behoeften omgaat. Op deze manier leer je jouw emotionele behoeften herkennen, accepteren en bovendien: je leert ermee omgaan.

Hoe vinden we deze patronen?

De manier hoe bijvoorbeeld jouw ouders/voogd met jou ‘vroeger’ omgingen, kan invloed hebben gehad op het ontstaan van bepaalde patronen/schema’s. Elk kind heeft van nature enkele emotionele basisbehoefte die geborgd moeten worden. Denk aan geborgenheid en veiligheid. In sommige situatie is dit, om welke reden dan ook, niet aan voldaan en dit kan op een latere leeftijd voor problemen zorgen. Het kan o.a. gaan om de volgende basisbehoeften:

  • Een goede en veilige band hebben met andere mensen
  • De ruimte hebben om je eigen behoeften en emoties te kunnen uiten
  • De ruimte om je eigen keuzes te kunnen maken, onafhankelijk mogen en kunnen zijn
  • De ruimte om plezier te kunnen en mogen uiten
  • De ruimte om je eigen grenzen aan te geven.
  • Etc.

Wanneer in het verleden één of meerdere van deze emotionele basisbehoeftes niet zijn vervuld, kunnen er negatieve patronen/schema’s ontstaan. Voorbeeld hiervan zijn: verlatingsangst, wantrouwen in andere, jezelf sociaal isoleren, een minderwaardigheidsgevoel, het creëren van ongezonde afhankelijkheid, etc.

Wat is het doel?

Het uiteindelijk doel is het achterhalen van jouw patronen (schema’s) en de oorzaken ervan. Door dit te begrijpen, kunnen we ervoor zorgen dat je leert ermee om te gaan waardoor hardnekkige patronen worden doorbroken.

Maak kennis met onze specialisten

Hoe kan Lore je helpen?

Meer informatie?

Neem gerust contact met me op voor meer informatie over onze dienstverlening!

Naam

Steffie van Otterlo

088-0026300