(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-K48PPZ4');

Vroegdiagnostiek

De ontwikkeling van je kind verloopt niet helemaal zoals je gedacht had. Je maakt je zorgen, soms. Soms ook niet, dan lijkt alles prima. Uit je omgeving hoor je verschillende geluiden. Je ouders zeggen dit, de buren dat en de juf op de peuterspeelzaal denkt weer iets heel anders. Je wordt er onzeker van en vraagt je af of je kind misschien achterloopt in vergelijking met leeftijdsgenootjes. Een medisch traject inzetten? Onderzoeken, rapporten, behandelingen? En wat als het allemaal heel erg meevalt? Als alle zorgen voor niets zijn? Duidelijkheid, daar ben je naar op zoek. In een kort, laagdrempelig en toegankelijk onderzoek kunnen wij die duidelijkheid snel bieden.

In het kort

  • Voor jonge kinderen van 0 tot 6 jaar
  • Signaleren van ontwikkelingsproblemen
  • De eerste stap naar duidelijkheid
  • Het onderzoek vindt na aanmelding binnen 4 weken plaats

Voor wie is vroegdiagnostiek bedoeld?

Vroegdiagnostiek is bedoeld voor jonge kinderen van 0 tot 6 jaar. Merk je als ouder/verzorger dat de ontwikkeling van jouw kind achterloopt in verhouding tot leeftijdsgenootjes? Dan kan een onderzoek door een gedragsdeskundige al snel meer duidelijkheid bieden. Het vroeg herkennen van ontwikkelingsproblemen is erg belangrijk, zo kun je als ouder/verzorger je kind beter begrijpen Daardoor kunnen we namelijk tijdig passende hulp inzetten, als dat nodig is.

Verwijzing en kosten

Je kunt worden verwezen door een arts (zoals een huisarts, kinderarts of jeugdarts van het consultatiebureau (GGD), een verpleegkundig specialist of door de gemeente. Dit traject is voor jou als ouder/verzorger kosteloos.

Hoe ziet een onderzoek eruit?

Nadat je bent doorverwezen, kun je binnen 4 weken terecht. Je komt als ouder/verzorger samen met je kind naar ons kantoor. Tijdens dat eerste bezoek onderzoekt een gespecialiseerde gedragsdeskundige de ontwikkeling van je kind. Je gaat tegelijkertijd in gesprek met een andere gedragsdeskundige. Bij diegene kun je terecht met de zorgen en vragen die je als ouder/verzorger hebt. Dit basisonderzoek duurt 1 tot 1,5 uur. Als blijkt dat er aanvullend logopedisch onderzoek nodig is, plannen we meteen een afspraak met een gespecialiseerde logopedist. 

Binnen twee weken na het basisonderzoek plannen we een tweede gesprek: het adviesgesprek. Je krijgt dan een verslag van de eerste onderzoeken, in duidelijke taal. We delen onze bevindingen en geven advies over eventuele vervolgstappen. Indien er vervolgstappen nodig zijn, kun je terecht bij onze eigen organisatie of verwijzen we je door naar collega-instellingen. Bij die verwijzing kunnen wij je ondersteunen.