(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-K48PPZ4');

Cognitieve gedragstherapie (CGT)

Cognitieve gedragstherapie, oftewel CGT, is een behandeling waarbij we je gedrag en gedachten gaan onderzoeken en langzaam gaan aanpassen. Je manier van denken en bepaalde gevoelens die je daarbij ervaart, hebben een enorme impact op je mentale welzijn. Deze manieren van denken kunnen ontstaan door verschillende gebeurtenissen. Zo kan het te maken hebben met psychische problematiek, zoals een depressie, angststoornis of een verslaving. Maar ook de ‘’kleinere’’ dingen in het leven kunnen negativiteit oproepen. Stel, je hebt ruzie op school of werk gehad en daardoor ben je bang geworden van wat anderen van je denken. Hierdoor kan het zijn dat je je terug gaat trekken en niet meer naar school en/of werk durft. Dit kan verdriet oproepen, waardoor je in een negatieve spiraal van gedachten, gevoelens en gedrag komt. Herken jij jezelf hierin? Wellicht is cognitieve gedragstherapie  dan iets voor jou. Lees snel verder!

Kenmerken

  • Het veranderen van gedrag
  • Het veranderen van je manier van denken
  • Oefeningen & opdrachten om uit jouw negatieve spiraal te komen
  • Jouw gevoel/ervaring is leidend

Voor wie is cognitieve gedragstherapie bedoeld?

Cognitieve gedragstherapie is geschikt voor mensen met een (lichte) verstandelijke beperking. De behandeling is voor jong en oud. Het is met name belangrijk dat de mensen die dichtbij jou staan betrokken kunnen worden in het traject. Op deze manier wordt jouw hele omgeving meegenomen tijdens de therapiesessies. Cognitieve gedragstherapie wordt vaak toegepast als er sprake is van een depressie, angst(en) of autisme:

  • Cognitieve gedragstherapie bij depressie: we helpen je bij het veranderen van gedachtepatronen. Je leert positiever te denken met als doel om je depressieve klachten te verlichten.  
  • Cognitieve gedragstherapie bij angst: we onderzoeken je angstgedachten en helpen je om realistischer en evenwichtiger te denken. 
  • Cognitieve gedragstherapie bij autisme: we helpen bij het verminderen van eventuele psychische klachten bij mensen met autisme,

Cognitieve gedragstherapie kan daarnaast ook in andere situaties van meerwaarde zijn. Per persoon en per situatie kijken we wat voor jou het beste is.

Cognitieve driehoek

Hoe ziet deze vorm van therapie eruit?

Cognitieve gedragstherapie wordt gegeven door onze gedragstherapeuten en/of een GZ-psycholoog voor cognitieve gedragstherapie . Zij zullen met jou het gesprek aangaan, waarin de focus zowel op het heden als de toekomst wordt gelegd. Jouw verhaal staat centraal. Er wordt onder andere stilgestaan bij jeugdervaringen, jouw omgeving en hoe jij je gedraagt in moeilijke situaties. Samen gaan we op zoek naar de knelpunten en obstakels die je hierbij ervaart. Naarmate het huidige gedrag en de knelpunten duidelijker worden, ga je eerst samen met de cognitieve gedragstherapeut  en vervolgens alleen oefeningen uitvoeren. Deze oefeningen helpen om je gedachten en gedrag langzaam te veranderen. Door de oefeningen uiteindelijk ook in het echte leven toe passen, creëer je handvatten voor jezelf om het anders te doen. Deze handvatten helpen om de psychische klachten geleidelijk aan te verminderen.

Wat is het doel van cognitieve gedragstherapie?

Het doel van cognitieve gedragstherapie is het verbeteren van jouw gedachten en gedrag. Of je nu bang bent voor het werk of school of wanneer je te maken hebt een zware depressie en/of angststoornis: cognitieve gedragstherapie is pas geslaagd wanneer jouw knelpunten zijn opgelost en je klachten zijn verminderd.

Maak kennis met onze specialisten

Hoe kan Lore je helpen?

Meer informatie?

Neem gerust contact met me op voor meer informatie over onze dienstverlening!

Kolom 1

Naam(Vereist)

Kolom 2

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.